OM TERAPIEN
Jeg laver psykoterapi med voksne og unge ned til 13 år.
Jeg har erfaring og kan hjælpe med et bredt spektrum af udfordringer. Bl.a.:
Jeg tilbyder både kortere og længere forløb, alt efter hvad du har behov for. Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale, hvor vi kan tale om, hvad du gerne vil arbejde med, og hvordan jeg kan hjælpe dig.
Metodisk arbejder jeg primært med oplevelses- og tilknytningsorienterede tilgange til terapi, navnligt Emotionsfokuseret terapi og Internal Family Systems. Oplevelsesorienterede tilgange til terapi lægger vægt på udforskningen af dine egne indre fornemmelser og reaktioner som en vej til heling og selvledelse. Fordelen ved dette er, at du får dybere tillid og forbindelse til dig selv, som du også kan trække på efter endt forløb.
I terapien vil vi altså ikke kun analysere din situation ud fra det mentale plan, men også inddrage dine sansninger og følelser i kroppen. Den erfaring, du har med dig fra tidligere i livet, vil nemlig påvirke din måde at møde op i nuet på. Hvis du har følt dig utryg tidligere, husker underbevidstheden (kroppen) det og vil forsøge at passe på dig, når du møder noget lignende.
Det kan skabe ubehag, konflikt eller forvirring, fordi der er et mismatch mellem det, du med dit bevidste sind ønsker dig, og din kropslige hukommelse.
Ved at tage kroppens sansninger alvorligt får vi altså fat om selve roden til din situation, så du ikke skal møde samme mønster igen og igen. Sammen skaber vi en ny plads for dine tidligere erfaringer, hvor du vil føle dig mere fri til at gå i retning af det, du ønsker, og kunne være mere af den, du er.
Det er ganske naturligt, at vi med mellemrum befinder os et sted med sorg, smerte eller forvirring. Tab og skuffelser kan få os til at miste troen og fornemmelsen for, hvem vi selv er. Min holdning er, at krisen altid er en mulighed. Hvis vi tør at gå igennem den, kan den føre til indre transformation og en dybere, mere autentisk forbindelse til os selv. Vi står faktisk stærkere, end vi gjorde før, fordi vi nu ved, hvem vi er, og hvad vi er i stand til, på et dybere plan.
En forudsætning for at transformere smerte til personlig kraft er, at vi kommer i kontakt med vores egne, iboende ressourcer. Jeg tror på, at der inden i os alle er en kerne af visdom, klarhed og ro, som kan guide os livet igennem (i Internal Family Systems kaldet Selvet). Mange mennesker beskriver det at få kontakt til Selvet som en ekstremt dejlig og styrkende oplevelse.
Det er min opgave at hjælpe dig med at forbinde dig til denne del af dig selv, så du kan møde dine udfordringer ufordømmende og med selvomsorg. Herfra vil du opleve, at de konflikter, du har båret på, kan opløse sig, og en ny vej kan komme til syne.
Lige meget om du søger konkrete her-og-nu værktøjer eller ønsker at arbejde dybere med dig selv, er det min rolle at hjælpe dig igennem på en tryg måde, hvor du føler dig set og støttet hele vejen.
Mange af os har direkte eller indirekte fået besked om, at vores følelser er noget, vi skal lære at kontrollere eller undertrykke. Måske genkender vi frygten for at være til besvær eller være for meget. Måske bliver vi irriterede på os selv eller føler skam, når vi ikke kan sætte os ud over en bestemt følelse.
Kulturen har i mange år lært os, at følelser gør os sårbare, men det er faktisk lige modsat. Når vi ikke forstår, eller kan udtrykke vores følelser, fører det til en oplevelse af ensomhed eller at sidde fast.
Tilknytningsforskningen har vist, at følelser er den centrale motor bag, hvordan vi tænker, handler og er i relation med hinanden. De har en enorm værdi, fordi de leder os i retning af vores behov, ønsker og værdier. De motiverer os til at handle, komme tættere på hinanden og advarer os, når noget ikke er i harmoni med os. Følelser hjælper os med at tilpasse os vores miljø og kunne være i relation med andre. De bliver først et problem, hvis vi ikke kan forstå og rumme dem.
I terapien arbejder vi altså med at forstå den intelligens og information, der ligger i dine følelser. Hvordan og hvorfor føler du, som du gør, og hvordan er disse følelser evt. knyttet til tidligere oplevelser og relationer? Hvilke underliggende behov eller grænser er dine følelser et udtryk for, og hvilken handling kalder de på?
Med den større adgang til dine følelser vil du få en dybere forståelse af dig selv. Hermed vil du også opleve en forbedring og fordybning i dine relationer, en større evne til at regulere og rumme dine følelser samt mere accept af dig selv og fortiden.
Som mennesker er vi altid meget mere end vores symptomer. En diagnose kan hverken beskrive vores subjektive oplevelse, den kontekst vi befinder os i, eller de komplekse livserfaringer, vi har med os.
Nogle gange kan en diagnose dog være med til at konkretisere og validere de udfordringer, vi har, ligesom den kan åbne døre til støtte og ressourcer i behandlingssystemet.
Selvom diagnoser primært er et arbejdsredskab for fagprofessionelle, kan de også være med til at skabe mere klarhed og forståelse hos én selv eller ens pårørende, idet man får et fælles sprog.
Som psykolog må jeg ikke diagnosticere, men jeg kan hjælpe dig med at forstå, hvad en mulig diagnose kan have af betydning for dig, hvordan du kan tage hensyn til dig selv – eller endda få det bedste ud af det.